marți, 29 septembrie 2009

"Jurnal în piatră" - Carol Shields

Am terminat de citit una dintre cele mai interesante cărţi (ca abordare) de până acum: "Jurnal în piatră", de Carol Shields, roman care i-a adus scriitoarei, în 1995, premiul Pulitzer. Cartea prezintă viaţa lui Daisy Goodwill, născută în Manitoba şi condamnată încă din primele clipe ale vieţii să cunoască singurătatea, mama ei Mercy murind chiar după ce a adus-o pe lume. Fetiţa va fi crescută de o vecină care, căsătorită, dar neîmplinită, o va fura şi o va duce în Winnipeg. Tânăra Daisy se va căsători cu alcoolicul Harold, care moare în luna de miere, şi va trăi dragostea adevărată în braţele lui Barker, fiul "mătuşii" care a crescut-o.
Povestea e prea frumoasă, pentru a o înşira eu aici, aşa că vă invit s-o descoperiţi voi pe parcursul celor 300 de pagini.

* Ceea ce am remarcat cu plăcere, pe lângă biografia urzită ca o pânză de păianjen în jurul lui Daisy, a fost splendoarea pietrei, această componentă a lumii noastre, aparent fadă şi insignifiantă, care ţine închisă în carapacea de calcar o viaţă zbuciumată şi trecătoare. Viaţa unui om.

2 comentarii:

Canguru' spunea...

Aflu de atat de multe carti frumoase incat nu stiu unde as putea cauta mai mult timp liber pentru a le citi pe toate. Eu momentan m-am "ingropat" intr-o carte de spionaj, m-a prins la inceput, dar a devenit "ciorba lunga". Trebuia sa-mi dau seama, ca nu degeaba avea 600 de pagini... Prea multe flash-back-uri

Anonim spunea...

Am cumparat cartea asta dintr-o librarie cu ceainarie din Sibiu (superb centrul orasului acolo) si nu am apucat sa o citesc, ca mi-am prins urechile momentan intr-un roman de tip puzzle, in care fiecare personaj pare a fi eroul principal. O sa profit de ploaia asta care ma tine in casa si sa termin cartea pentru a putea incepe "Jurnal in piatra". M-ai facut nerabdatoare, Raluca!
Gaby Safta