D a, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!
Nu se mai poartă acum războiul dintre generaţii, nici măcar cel dintre sexe. E la modă disputa dintre bloggeri şi jurnalişti, care e mai mare, mai tare şi mai influent. Chiar am văzut de curând o asemenea scenă televizată şi pot să spun că, avându-l exponent pe Zoso, blogărimea s-a impus cu 1-0 (cel puţin).
Eu sunt şi, şi. Poate de aceea sunt adepta teoriei că jurnalismul şi blogul ar trebui să fie complementare, iar jurnaliştii şi blogării, dacă nu unii şi aceiaşi, atunci în niciun caz în răzbel. Singura diferenţă dintre cele două categorii ar fi că primii nu beneficiază de atâta libertate precum ceilalţi, ştim foarte bine că întreprinderile de presă sunt manevrate de interese politice, economice sau de altă natură, pe când pe blogări îi cenzurează decât... bunul simţ, cum bine sublinia Geocer ieri într-o emisiune televizată. Ei n-au un editor, un deadline, o linie editorială de la care nu trebuie să se abată.
Aşa că această confruntare nu are un temei solid, ci mai degrabă survine unor orgolii reciproce, orgolii care ar trebui să fie măcar productive şi de o parte şi de cealaltă.
Comentarii
O alta mare diferenta dintre bloggeri si jurnalisti o constituie paleta de subiecte abordate. Cum ar fi sa cititi in presa un articol in care autorul ne spune ca a baut o cafea cu scortisoara de dimineata, apoi a plecat la serviciu si pe drum a intalnit cine-stie-ce eveniment?
Dupa mine, jurnalistii care si-au facut bloguri au simtit nevoia de a scrie cate ceva mai personal, de a fi vazuti si intr-o alta lumina decat cea rece, prezentata la televizor sau intuita prin articole de presa.
Ca o concluzie: nu poate exista un razboi intre bloggeri si jurnalisti, din punctul meu de vedere, pentru ca pe cei buni ii voi citi mereu (fie ca e de o parte sau alta a baricadei), in timp ce pe cei slabi ii voi evita intotdeauna.