vineri, 13 noiembrie 2009

De la ruşi vine iarna

Unii dintre voi ştiu pasiunea mea pentru literatură rusă. Imediat ce termin de citit romanul poliţist "Indicii anatomice" de Oana Stoica Mujea, mă apuc de unul în limba lui Tolstoi. Aşa sunt eu, cum vine frigul, cum iarna siberiană îmi face cu ochiul. Dacă aveţi vreo recomandare, nu mă supăr, chiar îmi prinde bine!

5 comentarii:

gamalia spunea...

Te invidiez. Eu nu pot...

Canguru' spunea...

Poti sa citesti "Indicii anatomice" in limba rusa si ai rezolvat doua probleme dintr-odata! :))

ViorelaDi spunea...

Draga mea, eu intotdeauna citesc cu mare placere Turgheniev.
Am si o lista: 'In ajun' 'Fum'. 'Prima iubire'. 'Un cuib de nobili', 'Apele primaverii' sau - daca de pasioneaza, 'Povestirile unui vanator'.
Ce-mi place mie la el? Ca indiferent de subiect sau de intriga, indiferent daca personajele sunt pozitive sau negative, toate sunt descrise cu delicatete, cu un fel de evlavie/ respect ale omului umil care isi recunoaste limitele si care - desi n-o spune explicit - isi asuma indemnul biblic 'Cel ce-i fara de pacat sa runce primul piatra'.
Nu stiu daca te-am convins ca merita, dar sper ca - citind - sa iti infrumuseze viata cu acea delicatete care lipseste aproape cu desavarsire omului contemporan.

PS: cartile au aparut in anii 60-70 la BPT (mai ai abonament la biblioteca?)- unele dintre ele au fost re-editate la Editurile POlirom si Prut in 2002-2003 (daca vrei sa le ai in bilbioteca de acasa).

Raluca Nicula spunea...

Mulţumesc frumos, Viorela! Da, recomandările tale m-au convins, aşa că o să dau fuguţa prin librărie să văd ce titluri, dintre cele enumerate de tine, găsesc. Sa ai un sfarsit de saptamana frumos!

Alina spunea...

Dupa Tolstoi nu ma omor. L-am citit in facultate de nevoie ca n-a fost pe gustul meu. In schimb, citind paralela facuta de tine intre venirea iernii si literatura rusa, parca m-as apuca sa recitesc pt a... oara Dostoievski. Orice. In cazul meu e in top 3.