Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

Da, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

!!! Am preluat leapşa!!!
Mare bucurie mi-a făcut Mihai Alexandrescu astăzi. M-a făcut să mă gândesc la cărţile citite şi uitate pe acolo pe undeva, prin cotloanele minţii sau prin cele ale bibliotecii. Mulţumesc, Mişu! O să încerc să-mi aduc aminte selectiv, dar răspunsurile nu pot fi decât unele provizorii... Să nu uităm că eu sunt într-o etapă în care încă mă edific şi explorez. Aşa că răspunsurile mele s-ar putea să nu fie surprinzătoare. Deci, să vedem:
1. Care este cea mai bună carte citită de tine?
Învierea (Lev Tolstoi); Portretul lui Dorian Gray (Oscar Wilde); Jurnalul fericirii (Nicolae Steindhardt)
2. Ai făcut cadou cărţi?
Da, din păcate prea puţine. Mai multe am primit.
3. Care este viitorul literaturii?
Ca şi trecutul sau prezentul: plin de încercări, dar subţire în reuşite.
4. În ce limbi ai citit cărţi?
Română.
5. Ce cărţi “celebre” nu ţi-au plăcut?
Paulo Coelho - Alchimistul (deşi aş fi cam dură),
6. Ce ţară a produs cea mai bună literatură?
Rusia. Şi nu cred că am să mă răzgândesc vreodată.
7. Iei notiţe din cărţile pe care le citeşti?
Daaa. Sunt obsedată de chestia asta.
8. Cam câte cărţi ai citit până acum?
Habar n-am. Promit că în curând o să fac o listă.
9. Cu ce cărţi ai dormit în braţe de plictiseală?
Paulo Coelho - 11 minute; Jeanette Winterson - The passion. Cam greu să las o carte să mă plictisească. Mai repede o las din mână...
10. Ce înseamnă cărţile pentru tine?
Un drog fără efecte adverse
11. Care este cea mai scumpă carte pe care ai cumpărat-o?
DEX-u! Am împrumutat de la Bibliotecă majoritatea cărţilor pe care le-am citit, pentru că bugetul de student amărăştean nu mi-a permis mai mult.
12. Care este cel mai tare final la o carte citită?
Knut Hamsun - Foamea; Chinua Achebe - O lume se destramă; Gabriel Garcia Marquez - Un veac de singurătate; Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul (Biblia Ortodoxă) - găsiţi voi un final mai tare decât Marele Final?
13. Care este cea mai influentă carte citită de tine?
Toate sunt, în felul lor.
14. Care scriitor te-a influenţat cel mai mult ?
Jane Austen. Prea m-a făcut să cred, la un moment dat, că toate iubirile adevărate au un happy-end!
15. Cât de repede citeşti o carte?
Depinde. Am citit o carte şi în câteva ore (Adela - Garabet Ibrăileanu), dar şi în câteva săptămâni (Lev Tolstoi - Anna Karenina)
16. Poate literatura să schimbe lumea?
Dacă "lumea" ar citi-o, DA!
Dau leapşa mai departe către Crengu.

Comentarii

Marian a spus…
la Alchimistul iti dau perfecta dreptate.. o carte in care se repeta OBSEDANT aceeasi idee - 'urmarea destimului', coelho simtindu-se dator sa ne dispere din 5 in 5 pagini cu ea.

pentru mine cartea a fost o plictiseala la superlativ, am citit-o pana la capat sperand sa gasesc ceva care sa explice cohorta de fani ai lui coelho...

Postări populare de pe acest blog

Să o cunoaștem mai bine pe bloggerița și scriitoarea Zăpă Strit!

Cu ceva timp în urmă vă vorbeam pentru prima dată despre Zăpă Strit și prima ei carte: "Dau totul pentru un secret". Vă spuneam că m-a impresionat foarte mult cartea, făcând parte din acea categorie de scrieri care-ți alină sufletul și te ajută să te descoperi. Privind înapoi, acum, după ce stările și impresiile s-au așezat pe rafturile minții și ale sufletului, pot spune cu mâna pe inimă că această carte merită recitită o dată pe lună. De ce? Ca să zâmbim, ca să iubim, ca să ne reamintim cine suntem. 

CITIȚI ȘI:
În așteptarea ta, Rodica
În oglindă
Așa că, dacă pentru mine "Dau totul pentru un secret" a devenit o carte atât de importantă, poate și pentru restul fanilor Zăpă Strit este la fel. În consecință, scriitoarea merită să ajungă, nu unde și-a propus, nici unde am vedea-o noi, ci acolo unde TREBUIE, unde i-a fost dat să ajungă. Adică, sus de tot, pe culmile succesului și ale celebrității. Sunt sigură că v-am stârnit dorința de a o cunoaște mai bine pe Adriana, cr…

Cerșetorul

Fănuț avea trei lei în buzunar. Mama îi îndesase de dimineață în geaca uzată de fâș și-i dăduse indicații clare:
- Ia ăștia să-ți iei ceva de mâncare. Un pachet de biscuiți și un iaurt. Sau un senviș de la chioșcul de lângă școală. Ai înțeles? L-a pupat și i-a urat o zi frumoasă, privindu-l de la scară cum dispare după bloc. Fănuț s-a întâlnit cu Daniel, colegul lui, și au început să discute aprins despre teme, despre învățătoare și despre Arina, blonda cu ochi albaștri care vine mereu la școală îmbrăcată în ștrampi și fuste deasupra genunchilor.  Frunze de arțar și de tei cad și se așează pe trotuar, pavându-le calea celor doi în nuanțe calde de galben. E frig. Mâinile camarazilor sunt îndesate în buzunare. Un vânt tăios suflă dinspre munte, aducând cu el aroma rece a zăpezii.
-    A nins la munte, zice Fănuț.
-    Da, a început de ieri. Am văzut la știri.
-    De abia aștept să ningă și la noi, să ieșim prin parc cu săniile.
Fănuț își ridică privirea printre crengile aproape goale. Cerul…

În așteptarea ta, Rodica

Premiul I la Concursul Național de proză scurtă "Radu Rosetti", jud. Bacău, 2016

    M-a trezit sirena unei ambulanțe. Am ridicat capul de pe pernă buimăcit, fixându-mi ochii pe fereastră. Și azi plouă. Mi s-a luat de apa asta care pică și se așează în băltoace pe ciment. Norii subțiri cern o lumină difuză. Când plouă, ziua e o seară prelungă. Și nu-mi place asta, pentru că serile sunt pentru mine corvoade psihice. Mă ridic, mă frec la ochi și-mi caut papucii pe lângă pat. Casc. A dracu sirenă dacă tace! I-auzi! Alta! Asta o fi una de poliție? Niciodată nu le-am deosebit. Îmi car picioarele încremenite spre aragaz. Aprind chibritul, pun foc și fixez ibricul de inox deasupra flăcării. Am măsurat o ceașcă de apă pe care o torn în el. Aștept să fiarbă. Deranjul din bucătăria mea e ceva la ordinea zilei de când a plecat Rodica. Dacă ar vedea ea vasele nespălate din chiuvetă și de pe masă, cârpele de bucătărie mototolite și îndesate care pe unde sau petele uscate de pe gresie, și…