Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

Da, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

!!! Am preluat leapşa!!!
Mare bucurie mi-a făcut Mihai Alexandrescu astăzi. M-a făcut să mă gândesc la cărţile citite şi uitate pe acolo pe undeva, prin cotloanele minţii sau prin cele ale bibliotecii. Mulţumesc, Mişu! O să încerc să-mi aduc aminte selectiv, dar răspunsurile nu pot fi decât unele provizorii... Să nu uităm că eu sunt într-o etapă în care încă mă edific şi explorez. Aşa că răspunsurile mele s-ar putea să nu fie surprinzătoare. Deci, să vedem:
1. Care este cea mai bună carte citită de tine?
Învierea (Lev Tolstoi); Portretul lui Dorian Gray (Oscar Wilde); Jurnalul fericirii (Nicolae Steindhardt)
2. Ai făcut cadou cărţi?
Da, din păcate prea puţine. Mai multe am primit.
3. Care este viitorul literaturii?
Ca şi trecutul sau prezentul: plin de încercări, dar subţire în reuşite.
4. În ce limbi ai citit cărţi?
Română.
5. Ce cărţi “celebre” nu ţi-au plăcut?
Paulo Coelho - Alchimistul (deşi aş fi cam dură),
6. Ce ţară a produs cea mai bună literatură?
Rusia. Şi nu cred că am să mă răzgândesc vreodată.
7. Iei notiţe din cărţile pe care le citeşti?
Daaa. Sunt obsedată de chestia asta.
8. Cam câte cărţi ai citit până acum?
Habar n-am. Promit că în curând o să fac o listă.
9. Cu ce cărţi ai dormit în braţe de plictiseală?
Paulo Coelho - 11 minute; Jeanette Winterson - The passion. Cam greu să las o carte să mă plictisească. Mai repede o las din mână...
10. Ce înseamnă cărţile pentru tine?
Un drog fără efecte adverse
11. Care este cea mai scumpă carte pe care ai cumpărat-o?
DEX-u! Am împrumutat de la Bibliotecă majoritatea cărţilor pe care le-am citit, pentru că bugetul de student amărăştean nu mi-a permis mai mult.
12. Care este cel mai tare final la o carte citită?
Knut Hamsun - Foamea; Chinua Achebe - O lume se destramă; Gabriel Garcia Marquez - Un veac de singurătate; Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul (Biblia Ortodoxă) - găsiţi voi un final mai tare decât Marele Final?
13. Care este cea mai influentă carte citită de tine?
Toate sunt, în felul lor.
14. Care scriitor te-a influenţat cel mai mult ?
Jane Austen. Prea m-a făcut să cred, la un moment dat, că toate iubirile adevărate au un happy-end!
15. Cât de repede citeşti o carte?
Depinde. Am citit o carte şi în câteva ore (Adela - Garabet Ibrăileanu), dar şi în câteva săptămâni (Lev Tolstoi - Anna Karenina)
16. Poate literatura să schimbe lumea?
Dacă "lumea" ar citi-o, DA!
Dau leapşa mai departe către Crengu.

Comentarii

Marian a spus…
la Alchimistul iti dau perfecta dreptate.. o carte in care se repeta OBSEDANT aceeasi idee - 'urmarea destimului', coelho simtindu-se dator sa ne dispere din 5 in 5 pagini cu ea.

pentru mine cartea a fost o plictiseala la superlativ, am citit-o pana la capat sperand sa gasesc ceva care sa explice cohorta de fani ai lui coelho...

Postări populare de pe acest blog

Cu umor despre viața cu cinci copii, în „Tata este gras”, de Jim Gaffigan

De când sunt mămică, am citit câteva cărți de parenting și am răsfoit bloguri de profil, toate scrise de femei. Niciodată nu am avut curiozitatea să aflu și versiunea masculină a poveștilor de familie. Ei bine, îmi place să cred că încep să recuperez acum, prin intermediul cărții „Tata este gras”, de Jim Gaffigan, carte apărută la Editura ACT și Politon în 2015!   Să vă spun întâi ceva despre autor ca să înțelegeți de la bun început cu cine avem de-a face. Jim Gaffigan este un actor american care a jucat în filme de comedie (Hot Pursuit, Going the Distance, 17 Again, Away We Go, The Love Guru etc). Dacă românii îl cunosc din aceste filme, americanii sunt pur și simplu înnebuniți după spectacolele sale de stand-up, în care vorbește despre viața de familie, despre mâncare, pasiuni și viață sedentară, într-un limbaj  curat și fără injurii, numit de conaționalii săi „politically correct”.
În colecția de eseuri „Tata este gras”, Gaffigan descrie (cum altfel, dacă nu cu un umor de râzi în hoh…

Frances Hodgson Burnett - "Grădina secretă"

Dacă aș fi psiholog, aș recomanda această carte în tratamentul depresiilor, și spun asta cu toată convingerea. Citind-o, vei simți cum încolțesc în tine dragostea de natură și de frumos, la fel cum o fac trandafirii și crinii din fascinanta grădină secretă.

Cartea, care este una pentru copiii de toate vârstele, prezintă povestea unei fetițe din India rămasă orfană după ce holera îi seceră pe toți cei apropiați, ea fiind nevoită să plece în Anglia, la conacul unchiului Archibald Craven. Odată ajunsă la Misselthwaite Manor, începe o minunată aventură pentru Mary Lennox. Aici, ea va descoperi un conac cu 100 de camere, majoritatea încuiate, dar și o grădină secretă ale cărei porți au fost ferecate în urmă cu 10 ani, după ce stăpâna a murit. Bineînțeles că firea curioasă nu o poate ține pe copilă departe de grădina secretă și de povestea ei. În scurt timp, Mary cea sălbatică și "foarte încăpățânată", care nu știa și nici nu voia să-și facă prieteni, se schimbă complet, devine mai…

În așteptarea ta, Rodica

Premiul I la Concursul Național de proză scurtă "Radu Rosetti", jud. Bacău, 2016

    M-a trezit sirena unei ambulanțe. Am ridicat capul de pe pernă buimăcit, fixându-mi ochii pe fereastră. Și azi plouă. Mi s-a luat de apa asta care pică și se așează în băltoace pe ciment. Norii subțiri cern o lumină difuză. Când plouă, ziua e o seară prelungă. Și nu-mi place asta, pentru că serile sunt pentru mine corvoade psihice. Mă ridic, mă frec la ochi și-mi caut papucii pe lângă pat. Casc. A dracu sirenă dacă tace! I-auzi! Alta! Asta o fi una de poliție? Niciodată nu le-am deosebit. Îmi car picioarele încremenite spre aragaz. Aprind chibritul, pun foc și fixez ibricul de inox deasupra flăcării. Am măsurat o ceașcă de apă pe care o torn în el. Aștept să fiarbă. Deranjul din bucătăria mea e ceva la ordinea zilei de când a plecat Rodica. Dacă ar vedea ea vasele nespălate din chiuvetă și de pe masă, cârpele de bucătărie mototolite și îndesate care pe unde sau petele uscate de pe gresie, și…