Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

D a, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Iubirea ca un pumn de zahăr

Am stat mult în dubii dacă să scriu sau nu acest articol! Dar, trebuie să recunosc, furia și-a spus cuvântul și pentru că a fost nevoie să o refulez undeva, am ales să o fac aici, în speranța că vor lua aminte cât mai multe rude iubitoare ce-i îndoapă pe micuții aflați în grija lor cu prostii, în cantități industriale.

Să începem cu începutul! De când i-am născut pe cei doi prunci ai mei, am încercat cât mai mult să-i feresc de prostiile din comerț, cu E-urile și zahărul din dotare. Uneori am reușit mai bine, alteori mai puțin bine, că deh, așa e-n ziua de azi, când nu mai găsești mâncare bio nici la raioanele verzi din supermarketuri, dar nici în grădina bunicii! Așa că, recunosc, uneori ne-au mai scăpat și nouă în farfuriile copiilor: un pui (probabil înțesat cu hormoni),  un cartof din Polonia sau un măr din Austria (sau invers, whatever), un pește de acvacultură, un lapte cu multe luni de valabilitate... chestii deja familiare pe piața alimentelor de la noi. 

Cu dulciurile, însă, ne-am străduit cel mai mult să ținem treaba sub control și ne-a reușit până pe la vreo doi ani și ceva. Dar apoi, a început nebunia, odată ce copiii mei au descoperit ouăle Kinder (primite cadou) și ciocolatele Milka. Nu știu dacă ați văzut vreodată un om aflat în sevraj (nici eu, pe viu, doar în filme), dar l-aș asemăna foarte mult cu criza unui copil care nu primește dulciurile dorite. 

Treaba însă se complică atunci când scapi copilul din mână, când îl lași la prieteni sau la rude, pentru câteva ore. Aș vrea să se înțeleagă faptul că nu am nimic personal cu: mătușile, unchii, bunicii, străbunicii, îi consider vitali în dezvoltarea unui copil, dar atunci când lucrurile capătă proporții urâte, trebuie să intervenim. Și intervenim! Dar când constatăm că intervenim degeaba? Mai intervenim încă o dată, explicând de ce nu e bine ca atunci când copiii rămân cu ei să nu mai desfacă tablete de ciocolată, pe care să le lase la discreție, bomboane de toate felurile, prăjituri și înghețată îmbâcsite de zahăr. Dar, stupoare! Vorbele se izbesc din nou de un zid, un zid de indiferență și autosuficiență. Un zid care te respinge și care te face să te simți tu vinovat că ți-ai expus părerea, că ți-ai manifestat îngrijorarea. Un zid care îmbracă niște ironii de duzină într-o minciună care sfidează mai mult decât gestul în sine: "Dar ce rău îi face? E o ciocolată mică" (a nu știu câta pe ziua respectivă).

Iubirea față de un copil nu se manifestă prin tone de zahăr! Din contră, ar trebui să aflați, dragi amatori de împărțit dulciuri, că le faceți micuților mai mult rău decât bine, îi expuneți gratuit bolilor grave, infecțiilor și complicațiilor de mai târziu! Și unde veți fi atunci? Voi și iubirea voastră cât un pumn de zahăr?

Mi-a venit inspirația pentru această postare citind blogul lui Crengu! Aveți, la ea, și un filmuleț despre cât de periculos e zahărul!

Comentarii

Aimée a spus…
Oooof, spinos subiect! Imi pare rau ca oamenii nu inteleg, ca din cauza unor astfel de lucruri se pot distruge niste relatii si e pacat, mare pacat... Imi pare rau ca nu ne putem creste copiii in liniste si ca bunicii nu mai sunt cum erau odata... Avem si noi nemultumirile noastre legate de ei, nu legat de alimentatie, dar.. e complicat...
Raluca Nicula a spus…
E un subiect delicat, clar. Nu sunt mama perfectă, nu aș avea cum, dar lucrurile făcute pe furiș (sunt multe!) cu copiii mei mă afectează! Nu are nimeni dreptul să-i expună prostește unor pericole! Nimeni!
EmaPirciu a spus…
Mda. Noi suntem o familie dependenta de zahar, pentru ca eu fac des prajituri. Unele retete imi dau voie sa mai "fur" cateva linguri, dar majoritatea au instructiuni clare si cantitati de respectat, asa ca nu pot renunta la niciun strop de zahar si nu sunt suficient de buna la chimie incat sa il inlocuiesc cu miere si sa pastrez proportiile. Dar eu zic ca reusim sa ne pastram cat de cat un echilibru in aportul de zahar prin faptul ca micsorez destul de mult portiile.
Cat despre situatia specifica despre care povestesti, avem si noi zilele noastre cu extra dulce. Deocamdata la tine sunt doar bunicii, in curand vor fi si zile de nastere, petreceri la scoala sau la gradi, iesiri la inghetata. Cand stiu ca am astfel de zile in program, o zi inainte si o zi dupa sar peste desert sau aleg un desert cu mai putin zahar (la noi desertul e o regula, nu o exceptie). Asa stau linistita ca nu face exces. Partea buna cu desertul in fiecare zi in portie mica e ca Florin s-a cam invatat cu o anumita cantitate si nu prea sare cu mult peste ceea ce ar manca in mod normal acasa, doar ca produsele cumparate sunt mai bogate in zahar, din pacate. Acum are si zile in care alege el sa renunte la desert daca a mancat prea mult, deci nu imi mai fac probleme ca la petreceri ar putea sa manance prea mult dulce. E deja "educat" sa manance putin. Un alt avantaj al dulciurilor facute in casa si primite constant e ca a devenit foarte pretentios. Lista cu dulciuri care nu ii plac e mai lunga decat cea cu preferate, deci jumatate din ce se afla pe mese la zile de nastere e total neinteresant pentru el. Cat despre torturile cu creme ciudate si pline de amelioratori, rar se intampla sa ii faca vreunul cu ochiul, asa ca pot sa ma consider o norocoasa. Pe scurt, cand nu poti lucra cu bunicii, lucreaza cu copiii. Sunt mult mai intelegatori si mai receptivi :)
Raluca Nicula a spus…
Ema, copiii mei sunt încă prea mici pentru a fi educați în acest fel. Ei sunt la o etapă în care dacă ştiu că e ceva bun în frigider, dau târcoale numai pe acolo. Nu au limită, în privința dulciurilor, ar mânca toată ziua, la orice oră, sărind peste mesele principale. Cel puțin Dari, dacă merge la ziua unui copil, nu mănâncă nimic, doar aşteaptă tortul. Deci, da, e greu. Iar acasă chiar mă străduiesc să țin totul sub control
EmaPirciu a spus…
Ai drepate, ai tai sunt mai micuti si mai usor de influentat. Tu cu nervii si rudele cu satisfactia ca te-au facut nu merge. Mai ales ca intr-un fel ii induc copilului ideea ca ceea ce spui tu nu conteaza. Ai dreptate sa fii suparata, asa ca eu as trece la masuri concrete si as renunta la polemica.
Incet, incet, cu varsta, vei vedea ca se vor schimba lucrurile. Pana atunci, e mai bine sa primesti tu "cadourile" buclucase imediat cum intra in casa, cu precizarea ca desertul se mananca dupa masa de pranz, nu asa la orice ora. Eu confiscam toata ciocolata primita, o ascundeam si scoteam cate putin la sfarsitul mesei sau cand credeam eu ca e momentul. Cine a mancat mancare primeste desert, cine nu nu. Pare greu sa mananci desertul in fata copilului, fara sa ii dai si lui portia, ca si cum nimic nu ar fi gresit, dar asa va sti ca mancarea trebuie sa aiba prioritate. De-asta zic ca rudele cu dare de mana la dulce trebuie oprite brusc, cu risc de suparare. Fara explicatii, fara justificari. Regula spune dulce dupa masa pentru cine mananca supica, atunci asa se face si punct. Eu chiar nu cred ca datorezi cuiva explicatii pentru modul in care alegeti sa va cresti copiii, atata vreme cat sunt sanatosi si fericiti. Iar copiii tai mi se par fericiti si fara Milka.
Raluca Nicula a spus…
Multumesc pentru ideile tale, Ema, pertinente, ca de obicei! Te pup
Stefan a spus…
in general fructul oprit este cel mai tentant iar cum astazi nu prea mai ai cum sa te ascunzi... toti ne ferim acasa copiii de excese (dulciuri, cola, mai nou computer), dar la scoala sau in anturaje nu mai avem niciun control... apropos, la scoala ei mananca foarte des torturi, pentru ca fiind multi apar dese aniversari; e doar un exemplu
Raluca Nicula a spus…
Stefan, da, ai dreptate! Bine ai venit pe blogul meu!

Postări populare de pe acest blog

După deget

Acesta este noul trend în politica românească: datul după deget. Băsescu jură pe Biblie că "nu i-a dat un pumn în plex sau în faţă" copilului de la Ploieşti (aţi observat pesemne că nu a jurat că nu l-a lovit), Geoană s-a dus să se "relaxeze", cu o zi înainte de marea confruntare, acasă la mogulul Vântu. Între un preşedinte mincinos, agresiv, beţiv, manipulator, jucător, actor şi unul Prostănac, moale, influenţabil, care nu gândeşte cu propriul creier , pe cine aţi alege dacă aţi avea ghinionul de neşansă ca duminică să se organizeze alegeri?

O, ce veste minunată!

Am câştigat locul II la concursul de proză arhiscurtă organizat de Mircea Popescu (Trilema) şi, odată cu el, 200 RON. Dacă v-aş spune că banii nu mă încălzesc, n-aţi crede. Dar eu vă spun (chiar dacă mi-am planificat deja ce o să fac cu ei). Am tresăltat văzând că unii cititori au crezut în PA-ul meu, am primit o dovadă că nu ar fi recomandat să mă opresc din scris. Cred că fiecare dintre noi cei care vrem să facem ceva cu frumoasele cuvinte, nu numai să le irosim, avem nevoie de acest imbold. Le mulţumesc votanţilor mei şi îi felicit pe toţi participanţii. Am citit acolo nişte texte extraordinare! În continuare vă las cu PA-ul meu cel purtător de noroc, care a intrat cu #5 în concurs: "Sunt un ceas de masă fericit. Ceea ce, pentru un anodin de condiţia mea, e o performanţă. În fiecare dimineaţă îi alung somnul, iar EA, drept răsplată, mă loveşte cu pumnul în cap. Şi tac. Şi rabd. Şi mai rău o doresc. Dar astăzi, astăzi neamul ceasornicelor, de la obelisc încoace, e invidios pe m

CA SĂ fiu eu fericită...

În această dimineaţă m-am trezit foarte greu (de când mi-am pus draperii e numai noapte în dormitor). Am venit la serviciu, tonomatul mi-a livrat o cafea neobişnuit de amară. Am intrat pe bloguri, nimic să mă atragă. Numai Farmville mă mai tentează, acolo mai mulg o vacă, mai cultiv nişte floarea soarelui, mai stau pe o bancă, în mijlocul naturii... Şi trebuie să recunosc, viaţa asta îmi surâde tare mult. Parcă m-aş lua şi eu după draga de Simf şi să schimb confortul urban cu libertatea rurală. Mi-ar plăcea să muncesc la câmp, în loc să-mi distrug ochii la calculator şi creierii cu stres. Să mă trezesc în zori, să simt cum respiră natura şi să pornesc, doar cu un ulcior de apă proaspătă, la muncile ogoarelor. Iar seara, după atâta muncă, să mă răsfăţ cu o delicatesă culinară preparată din legumele şi fructele culese tot de mâna mea. Aşa că, bărbate drag, pune mâna şi schimbă Prima casă de la bloc cu cea de-a doua: de la ţară. Promit că învăţ să-ţi cos cămăşile de in rupte atunci când