vineri, 14 martie 2008

Profesia fără profesionalism

Spuneam şi scriam cu câteva zile în urmă că am încredere că presa locală se va reabilita, atât în ochii cititorilor, cât şi în mintea jurnaliştilor. Îmi place să cred că n-am fost eu prea optimistă sau, mai grav, că n-am aberat în necunoştinţă de cauză.

Una dintre şansele de „ridica ştacheta” este aceea a accederii în piaţa media, în posturile de reporteri, redactori, redactori-şefi, crainici, moderatori, realizatori, exclusiv, a studenţilor şi absolvenţilor de Jurnalism. Iar cei care nu se încadrează în această primă cerinţă, dar îşi doresc o carieră ca ziarişti, să aibă un talent nativ care să recompenseze lipsa studiilor specializate.
Mi-ar plăcea să existe un club al jurnaliştilor argeşeni; în care să se întâlnească, să se păruiască (dacă vor), să schimbe idei şi păreri, să se cunoască dincolo de faţa pe care fiecare o afişează şi, cel mai important, să se coalizeze în faţa intereselor şi presiunilor care apar în profesie.

Efectele unei prese de calitate se vor resimţi clar asupra publicului: acesta, încet-încet, îşi va modifica mentalitatea întinată de atâtea violuri, crime, toate senzaţionale şi bombastice. Va învăţa să ceară o presă în folosul comunităţii, şi nu una care denigrează, pătează, deformează sau înjunghie (ea însăşi) lumea întreagă. Altfel, jurnalismul va rămâne, în senzaţionalul lui, o profesie fără profesionalism.

2 comentarii:

Crengu spunea...

Deocamdata,daca s-ar infiinta un club ar jurnalistilor argeseni,cred ca stii si tu de cine ar fi condus sau ce oameni ar face parte din el:aceiasi care,cum discutam la un seminar,tin breasla jurnalistica argeseana inchisa pentru studenti si absolventi de jurnalism!

Nu vreau sa spun ca ar trebui sa asteptam "sa se treaca" cei de acum ca sa putem noi schimba ceva! :p

Vreau si eu sa fiu optimista!Vreau sa cred ca se vor trezi curand,sau macar la timp si vor renunta la aceasta lipsa de profesionalism care duce senzationalul la extrem!

anamaria spunea...

eu sunt de parere ca presa,in romania,este in formare,inca nu si a gasit un format potrivit si inca mai cauta,partea proasta e ca incearca sa-si formeze cititorii.....insa nu cum ar trebui.datoria noastra e sa ne luptam sa impunem ce am invatat,sa ne bagam acolo unde simtim ca trebuie sa fim,in presa(presa scrisa,radio,tv).inca mai avem cate ceva de invatat si de la generatile trecute,insa eu zic ca merita sa luptam cateodata chiar cu ei pentru a schimba ceva in presa romaneasca.sunt la fel de optimista ca tine si incerc cu fiecare ocazie sa fac ceva;toate se vor schimba,dar in timp!;)