Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

Da, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Jean-Daniel Baltassat - "Tainele donei Isabel"

Pe zi ce trece descopăr scriitori care-mi intră la suflet! Astăzi l-am citit pe Jean Daniel Baltassat, un romancier francez, născut în 1949, pentru că am vrut să marchez în felul meu Ziua Franței. Autorul este cunoscut în special pentru romanul "Divanul lui Stalin" (2013), care a fost adaptat cinematografic în acest an, avându-l în rolul principal pe Gerard Depardieu.


"Tainele donei Isabel" (titlu original: Le Valet de peinture - 2004) este o poveste ce se petrece în 1428-1429. Phillippe, ducele de Bourgogne, are intenții de căsătorie și varianta cea mai bună pentru renumele și bunăstarea sa este dona Isabel, fiica lui Joao d'Aviz I, regele Portugaliei. Despre viitoarea lui soție, ducele nu știe prea multe, decât că este o virgină trecută de 30 de ani. Ce mistere ascunde însă această femeie? Cum arată și de ce și-a păstrat fecioria până la această vârstă? Dar oare e adevărată faima neprihănirii ei? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, dezmățatul duce își trimite omul de încredere, pe pictorul Jan Van Eyck, în Portugalia, ca să surprindă pe pânza lui de maestru tainele infantei misterioase. 

Cartea este una frumoasă și pasională, cu scene nerecomandate pudicilor. Având ca personaj central un pictor, e lesne de înțeles câtă sensibilitate și câtă patimă se regăsesc într-însa. În plus, se vede clar că autorul are studii de specialitate (a studiat Istoria Artei, Cinematografia și Fotografia), dând un plus de credibilitate poveștii. 

Scriitura lui Baltassat este una lejeră și fermecătoare, care te ține prins în mrejele ei, fără să realizezi. Recomand cu drag această carte ce poate fi parcursă într-o zi de vacanță (în plus, e la reducere pe Libris)!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Zăpă Strit - „Cavalerii mesei oltenești”

Pe masă - zaibăr, gogoși și prăjituri, de-ți plouă-n gură, nu alta. Pe scaune, lume multă ca la spectacolele lui Fuego. Atmosfera - destinsă și caldă. Oare ce se-ntâmplă aici? S-o da ceva gratis? Or fi tigăi la promoție? Mai ceva, muică! Se lansează Cavalerii mesei oltenești (august, 2017, Editura Smart Publishing)! Zăpă Strit a dat iar lovitura, după succesul volumului său de debut „Dau totul pentru un secret”!

 A venit lume din toată țara la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”! Ba chiar, unii au lăsat răcoarea Londrei, pentru canicula Piteștiului, doar pentru a o vedea în carne și oase pe cea care le descrețește frunțile, în fiecare zi, cu textele ei savuroase, pline de umor. N-ai cum să n-o iubești pe Adriana - Zăpă Strit! N-ai cum! Ți se cuibărește acolo în inimă și nu mai pleacă nici cu procuratura! Și știți de ce? Pentru că Adriana scrie onest și sensibil, așa cum e ea. Cuvintele ei curg cu lejeritate, dându-i și cititorului încredere să se deschidă, să se asculte pe dinăuntru …

Frances Hodgson Burnett - "Grădina secretă"

Dacă aș fi psiholog, aș recomanda această carte în tratamentul depresiilor, și spun asta cu toată convingerea. Citind-o, vei simți cum încolțesc în tine dragostea de natură și de frumos, la fel cum o fac trandafirii și crinii din fascinanta grădină secretă.

Cartea, care este una pentru copiii de toate vârstele, prezintă povestea unei fetițe din India rămasă orfană după ce holera îi seceră pe toți cei apropiați, ea fiind nevoită să plece în Anglia, la conacul unchiului Archibald Craven. Odată ajunsă la Misselthwaite Manor, începe o minunată aventură pentru Mary Lennox. Aici, ea va descoperi un conac cu 100 de camere, majoritatea încuiate, dar și o grădină secretă ale cărei porți au fost ferecate în urmă cu 10 ani, după ce stăpâna a murit. Bineînțeles că firea curioasă nu o poate ține pe copilă departe de grădina secretă și de povestea ei. În scurt timp, Mary cea sălbatică și "foarte încăpățânată", care nu știa și nici nu voia să-și facă prieteni, se schimbă complet, devine mai…

Lupul

#povestire, #madebyme
Când eram mic, casele din Vânjoi îmi păreau niște ciuperci de piatră și cărămidă cu pălării țuguiate din tablă ruginită. Pe atunci, pe locul acesta de la poalele Munților Înalți, unde ceața se împrăștie ca dintr-un sac de făină cu fundul spart, eu mă aflam în grija bunicilor, Ila și Mălaie – doi bătrâni scunzi, cu fețele uscate, dar vioi și muncitori -  pentru că părinții mei munceau la un boier din satul învecinat și-și petreceau acolo mai tot timpul.


    O dată pe an, în concediul de iarnă, îmi fac curaj să-mi vizitez mama, pe care n-a fost chip s-o înduplec, după ce a murit tata, să se rupă de meleagurile natale pentru a o muta la mine, în apartamentul cu trei camere din București. Mama e aproape oarbă, iar medicul de la dispensarul din sat m-a anunțat telefonic că nu mai are mult de trăit. El spune că asta e cam ultima fază a diabetului zaharat de care suferă de peste douăzeci de ani. I-a spus-o și ei și i-am mai întărit și eu ultimatumul, dar degeaba, ea și ma…