Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

Da, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Jean-Daniel Baltassat - "Tainele donei Isabel"

Pe zi ce trece descopăr scriitori care-mi intră la suflet! Astăzi l-am citit pe Jean Daniel Baltassat, un romancier francez, născut în 1949, pentru că am vrut să marchez în felul meu Ziua Franței. Autorul este cunoscut în special pentru romanul "Divanul lui Stalin" (2013), care a fost adaptat cinematografic în acest an, avându-l în rolul principal pe Gerard Depardieu.


"Tainele donei Isabel" (titlu original: Le Valet de peinture - 2004) este o poveste ce se petrece în 1428-1429. Phillippe, ducele de Bourgogne, are intenții de căsătorie și varianta cea mai bună pentru renumele și bunăstarea sa este dona Isabel, fiica lui Joao d'Aviz I, regele Portugaliei. Despre viitoarea lui soție, ducele nu știe prea multe, decât că este o virgină trecută de 30 de ani. Ce mistere ascunde însă această femeie? Cum arată și de ce și-a păstrat fecioria până la această vârstă? Dar oare e adevărată faima neprihănirii ei? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, dezmățatul duce își trimite omul de încredere, pe pictorul Jan Van Eyck, în Portugalia, ca să surprindă pe pânza lui de maestru tainele infantei misterioase. 

Cartea este una frumoasă și pasională, cu scene nerecomandate pudicilor. Având ca personaj central un pictor, e lesne de înțeles câtă sensibilitate și câtă patimă se regăsesc într-însa. În plus, se vede clar că autorul are studii de specialitate (a studiat Istoria Artei, Cinematografia și Fotografia), dând un plus de credibilitate poveștii. 

Scriitura lui Baltassat este una lejeră și fermecătoare, care te ține prins în mrejele ei, fără să realizezi. Recomand cu drag această carte ce poate fi parcursă într-o zi de vacanță (în plus, e la reducere pe Libris)!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Să o cunoaștem mai bine pe bloggerița și scriitoarea Zăpă Strit!

Cu ceva timp în urmă vă vorbeam pentru prima dată despre Zăpă Strit și prima ei carte: "Dau totul pentru un secret". Vă spuneam că m-a impresionat foarte mult cartea, făcând parte din acea categorie de scrieri care-ți alină sufletul și te ajută să te descoperi. Privind înapoi, acum, după ce stările și impresiile s-au așezat pe rafturile minții și ale sufletului, pot spune cu mâna pe inimă că această carte merită recitită o dată pe lună. De ce? Ca să zâmbim, ca să iubim, ca să ne reamintim cine suntem. 

CITIȚI ȘI:
În așteptarea ta, Rodica
În oglindă
Așa că, dacă pentru mine "Dau totul pentru un secret" a devenit o carte atât de importantă, poate și pentru restul fanilor Zăpă Strit este la fel. În consecință, scriitoarea merită să ajungă, nu unde și-a propus, nici unde am vedea-o noi, ci acolo unde TREBUIE, unde i-a fost dat să ajungă. Adică, sus de tot, pe culmile succesului și ale celebrității. Sunt sigură că v-am stârnit dorința de a o cunoaște mai bine pe Adriana, cr…

Cerșetorul

Fănuț avea trei lei în buzunar. Mama îi îndesase de dimineață în geaca uzată de fâș și-i dăduse indicații clare:
- Ia ăștia să-ți iei ceva de mâncare. Un pachet de biscuiți și un iaurt. Sau un senviș de la chioșcul de lângă școală. Ai înțeles? L-a pupat și i-a urat o zi frumoasă, privindu-l de la scară cum dispare după bloc. Fănuț s-a întâlnit cu Daniel, colegul lui, și au început să discute aprins despre teme, despre învățătoare și despre Arina, blonda cu ochi albaștri care vine mereu la școală îmbrăcată în ștrampi și fuste deasupra genunchilor.  Frunze de arțar și de tei cad și se așează pe trotuar, pavându-le calea celor doi în nuanțe calde de galben. E frig. Mâinile camarazilor sunt îndesate în buzunare. Un vânt tăios suflă dinspre munte, aducând cu el aroma rece a zăpezii.
-    A nins la munte, zice Fănuț.
-    Da, a început de ieri. Am văzut la știri.
-    De abia aștept să ningă și la noi, să ieșim prin parc cu săniile.
Fănuț își ridică privirea printre crengile aproape goale. Cerul…

În așteptarea ta, Rodica

Premiul I la Concursul Național de proză scurtă "Radu Rosetti", jud. Bacău, 2016

    M-a trezit sirena unei ambulanțe. Am ridicat capul de pe pernă buimăcit, fixându-mi ochii pe fereastră. Și azi plouă. Mi s-a luat de apa asta care pică și se așează în băltoace pe ciment. Norii subțiri cern o lumină difuză. Când plouă, ziua e o seară prelungă. Și nu-mi place asta, pentru că serile sunt pentru mine corvoade psihice. Mă ridic, mă frec la ochi și-mi caut papucii pe lângă pat. Casc. A dracu sirenă dacă tace! I-auzi! Alta! Asta o fi una de poliție? Niciodată nu le-am deosebit. Îmi car picioarele încremenite spre aragaz. Aprind chibritul, pun foc și fixez ibricul de inox deasupra flăcării. Am măsurat o ceașcă de apă pe care o torn în el. Aștept să fiarbă. Deranjul din bucătăria mea e ceva la ordinea zilei de când a plecat Rodica. Dacă ar vedea ea vasele nespălate din chiuvetă și de pe masă, cârpele de bucătărie mototolite și îndesate care pe unde sau petele uscate de pe gresie, și…