joi, 14 iulie 2016

Jean-Daniel Baltassat - "Tainele donei Isabel"

Pe zi ce trece descopăr scriitori care-mi intră la suflet! Astăzi l-am citit pe Jean Daniel Baltassat, un romancier francez, născut în 1949, pentru că am vrut să marchez în felul meu Ziua Franței. Autorul este cunoscut în special pentru romanul "Divanul lui Stalin" (2013), care a fost adaptat cinematografic în acest an, avându-l în rolul principal pe Gerard Depardieu.


"Tainele donei Isabel" (titlu original: Le Valet de peinture - 2004) este o poveste ce se petrece în 1428-1429. Phillippe, ducele de Bourgogne, are intenții de căsătorie și varianta cea mai bună pentru renumele și bunăstarea sa este dona Isabel, fiica lui Joao d'Aviz I, regele Portugaliei. Despre viitoarea lui soție, ducele nu știe prea multe, decât că este o virgină trecută de 30 de ani. Ce mistere ascunde însă această femeie? Cum arată și de ce și-a păstrat fecioria până la această vârstă? Dar oare e adevărată faima neprihănirii ei? Pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări, dezmățatul duce își trimite omul de încredere, pe pictorul Jan Van Eyck, în Portugalia, ca să surprindă pe pânza lui de maestru tainele infantei misterioase. 

Cartea este una frumoasă și pasională, cu scene nerecomandate pudicilor. Având ca personaj central un pictor, e lesne de înțeles câtă sensibilitate și câtă patimă se regăsesc într-însa. În plus, se vede clar că autorul are studii de specialitate (a studiat Istoria Artei, Cinematografia și Fotografia), dând un plus de credibilitate poveștii. 

Scriitura lui Baltassat este una lejeră și fermecătoare, care te ține prins în mrejele ei, fără să realizezi. Recomand cu drag această carte ce poate fi parcursă într-o zi de vacanță (în plus, e la reducere pe Libris)!

Niciun comentariu: