Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

Da, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Balzac - "Evreul"

Continuând periplul meu prin literatura franceză, m-am oprit la "Evreul" lui Honore de Balzac, dar, trebuie să recunosc încă de la început, am citit un pic cam târziu cartea asta. Cu siguranță, în adolescență aș fi simțit-o mai aproape de sufletul meu, din cel puțin o sută de motive. Dar uriașul Balzac merită efortul oricând și oricum, așa că m-am avântat  în această poveste frumoasă și sentimentală de Ev Mediu, cu cavaleri, regi, prințese și tot tacâmul.

Oferind garanția unor fapte reale petrecute în Franța secolului al XV-lea, Balzac deapănă o suavă, fascinantă și exotică poveste de dragoste, cum rar îți e dat să citești. Totul se petrece în castelul Casin-Grandes din Provence, acolo unde regele detronat al Ciprului, Jean al II-lea și-a găsit refugiu, alături de fiica sa, frumoasa Clotilde, din calea venețienilor, învingătorii săi.  Regele este însă departe de a-și găsi liniștea în ținutul acesta sălbatic și pitoresc, care se prelungește în mare, castelul său, împreună cu comorile pe care le ascunde, fiind o tentație mult prea mare pentru d'Enguerry Păgânul, care scornește un plan prin care să-l acapareze. Dar, de departe cea mai frumoasă și palpitantă este povestea de dragoste interzisă dintre prințesa Clotilde și evreul Nephtaly, acesta cucerind-o definitiv pe aleasa lui prin simplitate, mister și pasiune. În zorii fiecărei zile, frumosul evreu își riscă viața pe stânci pentru a-i aduce flori la fereastră tinerei iubite, care îl răsplătește cu priviri pătrunzătoare și vorbe de amor. Cum se întâmplă de obicei în poveștile de gen, prințesa îi este promisă unui cavaler care, prin fapte deosebite de vitejie, este demn de mâna ei. Ce va face Clotilde, măcinată de deziluzia unui amor interzis? Nu-i rămâne decât moartea, alături de cel drag sufletului ei. Dar dacă descoperi că cel pe care-l privești cu ură este, de fapt, cel pe care ți-l dorești cel mai mult?
 
"Evreul" este o dovadă în plus a calității de scriitor-colos a lui Balzac. O scriitură realistă, fină, care creionează atât de senzual sentimentul dragostei și măreția faptelor de vitejie! Balzac este maestru al răsturnărilor de situație, el stăpânește acțiunea și personajele atât de bine, încât le pedepsește pe cele negative și le oferă virtuți înalte celor pozitive, cu un realism tipic și un umor dulce. Balzac a avut doi admiratori celebri pe meleagurile noastre: George Călinescu și Mircea Eliade, eu cred că asta spune totul...
 
Cartea a fost publicată în 1823 sub numele "Clotilde de Lusignan". Fiind un roman al tinereții, al dragostei și al cavalerismului, vei regăsi în el candoarea și patosul primei iubiri, așa că spor la citit! Merită!

P.S.: Eu am achiziționat romanul de la un anticariat online, pe care îl recomand: printrecarti.ro!

Și acum, câteva CITATE:  

"Fiecare om are o stea în ceruri, a mea însă e totdeauna pe pământ";

"Viața e totul și, cu toate acestea, lumea o risipește fără nicio milă";

"O, geniu feminin, în fața ta depunem armele!";

"Prin ochi se exprimă trei sferturi din ceea ce spui când iubești";

"Amorul, un sentiment inexplicabil, suav și dureros, divin și pământesc, voluptuos și, totuși, sfâșietor";

"Sărbătorile sufletului nu sunt zgomotoase";

"După cum există voluptăți care fac rău, există și dureri care mângâie";

"Când iubești, înveți și viclenia! Blamați deci amorul!";

"Nu sunt evreii poporul etern, poporul neschimbător, în fața căruia națiunile s-au sfărâmat neputincioase? El le-a văzut trecând ca niște umbre!... singur el rămâne în picioare, păstrat de scutul lui Dumnezeu, întocmai ca și pământul, în fața căruia omul rămâne cu mâinile încrucișate!";

"Amorul învinge orice josnicie, flacăra lui purifică totul; el este pasiunea care închide toate sentimentele alese, este proba măreață de egalitate între oameni";

"Toate sentimentele împinse la extrem, și mai cu seamă amorul, sunt o nebunie, mai mult sau mai puțin".    

   

Comentarii

EmaPirciu a spus…
Nu suna rau, o s-o trec pe lista lunga, ca intre timp lista scurta s-a cam lungit :))
Raluca Nicula a spus…
E o carte foarte frumoasă, care te ține antrenat pe tot parcursul ei. Şi unde pui că e şi de mici dimensiuni... 254 de pagini!
Crengu a spus…
De la Ema am primit adresa de livrare, de la tine, nimic. Nu vrei premiul de la mine? Nu-i o carte, ce-i drept, :-p, e doar ceva surpriza.

Postări populare de pe acest blog

10 ani de bloguit, în casă nouă

Da, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Zăpă Strit - „Cavalerii mesei oltenești”

Pe masă - zaibăr, gogoși și prăjituri, de-ți plouă-n gură, nu alta. Pe scaune, lume multă ca la spectacolele lui Fuego. Atmosfera - destinsă și caldă. Oare ce se-ntâmplă aici? S-o da ceva gratis? Or fi tigăi la promoție? Mai ceva, muică! Se lansează Cavalerii mesei oltenești (august, 2017, Editura Smart Publishing)! Zăpă Strit a dat iar lovitura, după succesul volumului său de debut „Dau totul pentru un secret”!

 A venit lume din toată țara la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”! Ba chiar, unii au lăsat răcoarea Londrei, pentru canicula Piteștiului, doar pentru a o vedea în carne și oase pe cea care le descrețește frunțile, în fiecare zi, cu textele ei savuroase, pline de umor. N-ai cum să n-o iubești pe Adriana - Zăpă Strit! N-ai cum! Ți se cuibărește acolo în inimă și nu mai pleacă nici cu procuratura! Și știți de ce? Pentru că Adriana scrie onest și sensibil, așa cum e ea. Cuvintele ei curg cu lejeritate, dându-i și cititorului încredere să se deschidă, să se asculte pe dinăuntru …

Nervi pe caniculă

Cineva mă sabotează zilele astea şi, ca o noutate, nu sunt eu aia. Am îngroşat rândul celor care sunt nemulţumiţi de furnizorul de internet. Înjurături, scrâşnete, păr smuls din cap, tot tacâmul. Cred că le-am zis de întreg familionul, că nu sunt zgârcită de fel. Într-un final, plătesc internet ca să nu-l am. Bună treabă! Acum vă scriu ajutată fiind de bunul meu prieten Digi Net Mobil care vă salută. Eu nu, că încă nu mi-au trecut nervii.
Până şi vara asta îmi vrea răul. Căldură infernală, aer irespirabil, femei care se îmbracă în sintetice sclipitoare, asortate cu tocuri cui pe care merg mai clătinat ca un sătean afumat pe uliţa din cătun. Alături de ele, băieţi cu tricou negru, mulat. La ăştia n-o fi venit vara? În fine. Îi las în plata Domnului.
Şi mai am o pică pe ţăranii de la oraş, care se dau în stambă atât de stângaci în faţa urmaşelor Evei. Exemplu: zi de vară la bazin. Un exemplar blond şi unul brunet, ambele de rasă, vorba aia, fac topless. Vânătorii de ocazie, care s-au tr…