Treceți la conținutul principal

10 ani de bloguit, în casă nouă

D a, în decembrie se fac 10 ani de când sunt bloggeriță. Din cauza unor probleme apărute pe această platformă și mai ales pentru că simt că mă limitează oarecum, am ales să transfer conținutul pe wordpress. Așadar, șampania virtuală pentru un deceniu de blogging o vom desface împreună în casă nouă, adică AICI!

Pentru ei, elevii de 10 care ne pleacă

Pe zi ce trece mă conving: ţara asta se goleşte de speranţe. Am vorbit cu cei doi elevi de la Colegiul IC Brătianu care au luat bacul cu media 10. Ghiciţi ce?! Ambii vor să plece din ţară, după ce vor termina Universitatea de Medicină pentru care se pregătesc acum.
Ce păcat! Ni se duc tinerii cu minţi sclipitoare. Îi atrage sistemul sanitar din afara graniţelor. Şi cine îi poate învinui? Eu în niciun caz. Aici ce le putem promite? Că vor "trăi bine"?
În ţara în care trăiesc bine doar şmecherii (cu mici excepţii), nu pot să le doresc altceva lui Florentin şi Ralucăi decât: "Drum bun. Sper ca ţara asta să fie vreodată demnă de voi!".

Comentarii

Geocer a spus…
In primul rand e prematur, la 19 ani sa vorbesti despre plecarea din tara. Sunt adolescenti teribilisti si inca mai cred ca tot ce zboara se mananca. In strainatate nu va tine nimeni cont de faptul ca ei au luat bacul cu nota 10. Vor trebui sa demonstreze cu totul alte calitati pe care nu sunt convins ca le vor dobandi in facultate (experienta in domeniul medical nu se dobandeste batand din palme).
In al doile rand,orice tanar care a studiat GRATUIT in tara asta ar trebui sa se simta dator sa si faca ceva pentru cei care i-au platit studiile. Iar studiile lor sunt suportate din imppozitele platite de noi, Raluca. Daca si noi, si toate generatiile de dinaintea lor ar fi plecat in strainatate, ei n-ar fi mai putut studia in tara asta.
Deci, eu unul sunt in acelasi timp reticent si revoltat cand ii aud pe pustanii astia care nici nu stiu pe ce lume traiesc, ca vor sa plece din tara !
De ce nu isi propun altceva? Nu sa plece ei in strainatate, ci sa aduca strainatatea aici ! Asta ar fi intr-adevar un lucru demn de lauda.
Raluca Nicula a spus…
Geocer, nu cred ca ar trebui sa fim noi cei care ii judeca. Daca tara asta nu merge deloc spre bine, si nu te mai identifici cu nimeni, pornind de la conducator, ce ai mai putea face aici? Sa te ratezi? Totusi, au o viata inainte. Nu trebuie judecati pentru faptul ca o vor mai buna... Cat despre invatatul gratuit, mai bine nu-ti raspund, ca as fi foarte rautacioasa!
Geocer a spus…
Poti fi cat de rautacioasa vrei, invatamantul tot gratuit este.
Cat despre judecata, exact prin prisma faptului ca le-am platit acel invatamant (daca e prost sistemul, inseamna ca nota lor de la bac nu valoreaza nimic !) avem dreptul sa-i judecam.
Pe de alta parte, noi, daca am ramas aici, ne-am ratat? Eu zic ca nici tu si nici eu nu suntem niste ratati. Si mai cunosc destui care nu sunt.
Aimée a spus…
Mai am si eu loc intre voi? :))

Geocer, sincer, tu te-ai simtit dator fata de cineva, pentru ca ai invatat gratuit? Dintr-un punct de vedere, iti dau dreptate: nota lor de la bac nu valoreaza nimic! Dar stii unde? Tocmai in tara asta care nu le ofera nimic, indiferent cat de buni si valorosi ar fi!

Cat despre faptul daca ne ratam sau nu ramanand aici, prefer sa ma abtin. E clar, oricum, ca vrei, nu vrei, ajungi sa-ti pui unele vise-n cui!

Si mai e vorba cat se poate de adevarata: nu judeca, daca nu vrei sa fii judecat! In plus, cred ca v-ati gandit macar o data sa alegeti acelasi drum ca si ei!
Aimée a spus…
Ah, inca ceva: strainatatea nu o poti aduce in tara pana nu vezi exact ce inseamna si cum ar trebui valorificata aici! Si daca nu pleci, cum sa faci asta?
Geocer a spus…
Crenguta, a pleca pentru o perioada limitata de timp este acceptabil. A dori sa pleci definitiv, mie nu mi se pare corect.
Da, si eu m-am gandit sa plec, pe la sfarsitul anilor '90. Pana la urma am ales cealalta varianta : am construit aici o oaza occidentala.
Raluca Nicula a spus…
Crengu, deci plecam impreuna? Cu sot, cu catel, cu purcel. Infiintam acolo un ziar si traim bine-merci :))

Geocer, oaza occidentala e o foarte buna idee. Imi surade :D
Aimée a spus…
Ralu, cu tine oriunde. Da' de unde scoatem bani de ziar? :))

Geocer, niciodata nu se stie ce ti-e rezervat, poate zici ca pleci pentru o perioada si ajungi sa ramai definitiv. Felicitari pentru oaza occidentala! In Romania sunt, oricum, multe de schimbat, iar cel mai greu constat ca se schimba omul si mentalitatea.

Mai e mult pana departe, ca sa zic asa!
Raluca L. a spus…
Domnule George Cernatescu, as avea cateva comentarii, daca imi permiteti si voi incerca sa fiu punctuala:
- e adevarat ca dorinta de a emigra a devenit deja un cliseu, dar cred ca ea nu izvoraste din teribilism, ci mai degraba din mirajul (da!)sau atractia unei vieti decente. Spre exemplu, in Franta, salariul minim pe economie iti permite sa platesti chirie, utilitati, sa iesi in oras la un restaurant sau sa faci piata fara prea multe constrangeri. Aici, cei 6 mil acopera intretinerea si utilitile, iar cei mai multi sunt la dieta. Gresesc cumva?
- nota de la bac este in mare parte insignifianta, la modul ca in afara de a aduce bucurie si mandrie familiei mele, alte merite nu prea a avut. Gresesc: mi-a intarit putin increderea in sine, recunosc. Si am aparut in presa. As putea adauga asta la un viitor CV presupun, va fi de impact...
- contrar avantului meu, am ales o facultate care ofera putine ocazii de evadare. Stomatologia, atat in Ro cat si afara, este, mai degraba, parte a mediului privat => concurenta feroce. De aici, deducem ca aptitudinile dobandite in facultate, interesul fiecaruia, practica vor cantari greu. Si imi place sa cred in timpul acestei facultati chiar inveti ceva util, aplicabil, spre deosebire de multe altele. Parerea mea.
- intrebare: ce le-ati recomanda copiilor dvoastra, in cazul in care ar avea o oferta irezistibila in strainatate?
- e drept ca invatamantul este gratuit, dar totusi asta nu cred ca ar trebui sa fie o stavila in incercarea fiecaruia de a-si asigura un nivel mai bun de viata, dpdv economic, social, cultural, profesional etc. Aveti dreptate in legatura cu aportul fiecarui cetatean platitor de impozite la functionarea sistemului, dar nu cred ca plecarea multora tine de ingratitudine. E, daca vreti, o doza de egoism in fiecare dintre noi (Sauve qui peut!).
- si da, pt a aduce strainatatea aici e necesar mai intai sa o cunosti.

Cam atat am avut de spus. Sper sa nu considerati toate astea ideile unui pustan teribilist/ idealist. Departe de mine.

Va multumesc.
Geocer a spus…
Imi pare rau, dar abia azi am vazut comentariul Ralucai. Si poate ca nu l-as fi vazut nici azi daca nu mi-ar fi atras atentia Crenguta.
Asa cum ii spuneam si ei, e adevarat ca ma cam inflamez atunci cand aud peste tot, pe toata lumea ca vrea sa emigreze. Mai ales ca aceasta intentie e insotita si de expresii precum "Mi-e sila de tara asta!" Ori, tocmai acest mesaj il transmit si in strainatate cei care pleaca. Si-atunci de ce ne mai miram ca cei din occident ne considera un fel de dobitoace.
Si un raspuns precis : daca baiatul meu ar dori sa plece, nu l-as putea retine cu forta. Dar macar i-as spune sa nu-si faca de ras tara de origine, acolo unde s-ar duce.

Postări populare de pe acest blog

Ce părere aveţi?

Vă spun doar atât: face parte dintr-un proiect măreţ la care ţin foarte mult, deci, am nevoie de reacţii! "Acelaşi parc tivit de arţari i se arăta şi acum la fel de trist. Vrăbiile săgetau văzduhul atât de alert şi precipitat, încât i se părea că sunt nişte puncte pictate furios şi rapid de un artist cuprins de febra creaţiei. Nu se mai mişca. Încerca să simtă tot, să prindă acele momente tăiate şi răsuflate într-un cotlon fraged al minţii şi să le păstreze acolo ca într-o puşculiţă. Ori de câte ori îi mai apărea în cadru câte o faţă sau chiar câte o bancă de lemn, care sta ţeapănă şi inertă în aşteptarea unui trup cald, se oprea. Îşi fremăta întreaga faţă, scoţându-şi nevralgic ochii din orbite. Un nou fragment prindea contur şi nu trebuia să dea greş pentru nimic în lume. Scrâşnea din dinţi de parcă ar fi vrut să şi-i spargă şi, în acelaşi timp, cu un efort familiar, îşi dilata nările groase şi vinete. După câteva momente, istovit de atâta schimonoseală, părea că se dă bătut. D...

Concurs!!!

De dimineaţă am mers la chioşc şi am cumpărat Revista Tabu , numărul din septembrie. Ştiam că acolo se regăseşte Andreea Preda , fosta mea colegă de la Muntenia FM şi actualmente marketeriţă pe calea succesului, care povesteşte cum o concediere a însemnat pentru ea un pas către împlinirea unui vis. Revista s-a vândut cu o carte din colecţia Cotidianul , volum pe care eu îl aveam. Aşa că m-am gândit să pun la cale un concurs cu un premiu "cultural": "Portretul lui Dorian Gray" de Oscar Wilde. Tot ce trebuie să faceţi e să scrieţi la voi pe blog recenzia unei cărţi pe care aţi citit-o vara asta. După ce faceţi asta, anunţaţi-mă şi pe mine şi poate intraţi în posesia romanului care mie mi-a plăcut foarte mult. Mult succes, hai că nu e deloc greu! :D Data limită: marţi, 1 septembrie 2009, ora 19.00 !

Câinii latră, ursul merge

Dacă ar fi să caracterizez cumva presa din Argeș, nu aș face-o prin prisma produselor media, ci prin prisma oamenilor care lucrează în această branșă. De mai bine de un an, am tot mers cu ei la conferințe, i-am citit, am interacționat. Când s-a deschis Argeș TV au dat buzna majoritatea cu cv-uri. Cum au venit, așa au plecat, iar apoi ce să facă și ei, ca niște câini cu cozile între picioare ce erau? S-au apucat să arunce cu tot ce puteau înspre tânărul colectiv care se formase: habar n-au cu ce se mănâncă presa (de parcă ei, lucrători la Washington Post de Pitești, aveau), sunt "pipițe și pițiponci", sunt "lingăii" lui Penescu, sunt pierduți. Acuze care ies de obicei din gura oamenilor frustrați. Ceea ce nu știu acești atotștiutori și atotcalomniatori este că la Argeș TV chiar s-a muncit și se muncește în continuare. Acei tineri, veniți majoritatea de pe băncile facultății, s-au format aici, și-au văzut lungul nasului și nu au deranjat pe nimeni (dintre colegi). Eu,...